نکاتی درباره روغن گیربکس

نکاتی درباره روغن گیربکس

نکاتی درباره روغن گیربکس

با سلام خدمت شما عزیزان ، امروز قصد داریم تا درباره برخی از نکاتی درباره روغن گیربکس یک نگاه مختصر و مفید بیاندازیم تا مقداری با روغن گیربکس و کارایی و زمان تعویض آن بیشتر آشنا شویم.

روغن گیربکس چیست؟

روغن گیربکس یک مایع روانکار است که قطعات متحرک موجود در داخل گیربکس را روغن کاری می کند. در گیربکس های اتوماتیک این روغن وظیفه ی خنک کاری گیربکس و وظیفه ی انتقال نیرو از سوی موتور به سمت جعبه دنده را نیز بر عهده دارد.
در گیربکس های مختلف از روغن های گوناگونی برای روغن کاری استفاده می شود. در گیربکس های خودکار از روغن هایی با نام ATF استفاده می شود که مخفف روغن گیربکس اتوماتیک است. برای گیربکس های دستی اما روغن های مختلفی وجود دارد. از روغن هایی با مشخصات مشابه با روغن موتور گرفته تا روغن های سنگین تر مخصوص دنده های هیپوئیدی و حتی در برخی موارد نادر روغن های مشابه با روغن گیربکس های اتوماتیک. برای اینکه بدانید گیربکس دستی خودروی شما به چه نوع روغنی نیاز دارد باید به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید.

مطالب مرتبط : تفاوت روغن هیدرولیک و روغن گیربکس

کی باید روغن گیربکس را عوض کنیم؟

در گیربکس های دستی معمولا روغن کیفیت خود را از دست نمی دهد بلکه دچار آلودگی می شود. این آلودگی ناشی از مستهلک شدن دنده ها و برینگ ها است در نتیجه ذرات کوچک فلزی وارد روغن گیربکس می شوند. همانطور که می دانید ذرات میکروسکوپی فلزی درون روغن باعث می شوند که روغن کاری دچار اختلال شود و روغن نتواند کار خود را به درستی انجام دهد. بنابراین اگر روغن گیربکس را تعویض نکنید باعث کاهش شدید عمر گیربکس دستی شما خواهد شد.

در گیربکس های اتوماتیک به دلیل حرارت بالاتری که وجود دارد روغن کیفیت خود را نیز از دست می دهد و خراب می شود. همچنین مانند گیربکس های دستی، روغن گیربکس های خودکار نیز آلوده می شود. کثیف شدن روغن گیربکس اتوماتیک می تواند باعث آسیب دیدن قطعات داخلی گیربکس است.

نکاتی درباره روغن گیربکس

اگر روغن گیربکس را تعویض نکنیم چه می شود؟

در صورت تعویض نکردن به موقع روغن گیربکس، روغن کثیف و خراب می تواند شروع به آسیب زدن به قطعات داخلی گیربکس کند. این مساله روی طول عمر گیربکس تاثیر بسیار بدی دارد و معمولا از نظر مالی بسیار گران تمام می شود. بنابراین باید بدانید که تعویض به موقع روغن گیربکس در حقیقت نوعی سرمایه گذاری مطمئن روی خودرو است.

مطالب مرتبط : روغن دنده صنعتی چیست؟

نکات مهم درباره روغن گیربکس

همیشه در هنگام سرویس دوره ای خودرو باید سطح روغن گیربکس نیز چک شود. اگر روغن گیربکس کم باشد دنده ها ممکن است به خوبی تعویض نشوند. کم بودن روغن درون گیربکس همچنین باعث آسیب دیدن گیربکس نیز می شود. متاسفانه آسیب دیدن گیربکس معمولا هیچ علایمی مانند سر و صدا ندارد ندارد و اگر حواستان به سرویس های به موقع نباشد ممکن است خیلی دیر متوجه شوید.

چک کردن روغن در گیربکس های دستی کمی مشکل است و بهتر است از یک مکانیک برای این کار کمک بخواهید. البته برخی خودروسازان گیج روغن را برای گیربکس دستی تعبیه می کنند اما کار معمولی نیست.

در خودروهای دنده اتوماتیک معمولا یک گیج روغن مثل گیج روغن موتور وجود دارد باید حواستان باشد این دو گیج را با هم اشتباه نگیرید و یا آنها را اشتباهی جای هم قرار ندهید. معمولا در گیربکس های خودکار باید در حالی که موتور گرم است و گیربکس در حالت پارک قرار دارد سطح روغن را چک کنید. همچنین در صورت دیدن نشتی روغن گیربکس فورا به مکانیک مراجعه کنید.

پارامترهای آنالیز روغن گیربکس

در حالی که تشخیص اینکه کدام آزمایش آنالیز روغن باید انجام شود ممکن است طاقت فرسا به نظر برسد، اطلاعات مربوط به این موضوع را اغلب می توان از طریق تماس با آزمایشگاه آنالیز روغن، مرور منابع مرجع آنلاین و شرکت در آموزش های خاص فناوری به دست آورد.

برای گیربکس ها، تخته تست استاندارد باید شامل ویسکوزیته، رطوبت، آنالیز عنصری، تعداد ذرات، چگالی آهن، اکسیداسیون و/یا عدد اسیدی باشد. آزمایش‌های استثنایی برای انجام در صورت مشکوک شدن به پیشرفت خرابی روغن یا ماشین، شامل فرووگرافی تحلیلی، آزمایش‌های فشار شدید و مشخصه‌یابی روغن توسط طیف‌سنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) است. آزمایش‌های دقیق ممکن است بر اساس نوع درایو دنده و روش روغن‌کاری متفاوت باشد، اما بیشتر کاربردها ارتباط نزدیکی با هم دارند.

نکاتی درباره روغن گیربکس

روغن گیربکس بر خلاف روغن موتور تبخیر نمی شود بنابراین اگر دیدید که سطح روغن گیربکس پایین رفته است حتما در جایی نشتی وجود دارد و باید فورا به مکانیک مراجعه کنید.

بیایید با هم برخی از سوالاتی که برای بیشتر مصرف کنندگان دارند را ببینیم.

روغن‌های دنده با ویسکوزیته بالاتر، لایه‌های ضخیم، مقاومت در برابر سایش و محافظت در برابر خوردگی را ارائه می‌دهند و آنها را برای گیربکس‌های کندتر که تحت فشارها و بارهای شدیدتر کار می‌کنند، مناسب می‌سازند.

روغن گیربکس چقدر می‌تواند کار کند؟

گیربکس های دستی معمولاً هر 30.000 تا 50.000 مایل (48.000 تا 80.000 کیلومتر) نیاز به تعویض روغن گیربکس دارند . گیربکس های اتوماتیک معمولاً فواصل تعویض روغن دنده بین 60.000 تا 100.000 مایل (96.000 تا 160.000 کیلومتر) دارند. بهتر است فیلتر روغن گیربکس خود را همزمان با روغن تعویض کنید.

اگر روغن گیربکس خود را تعویض نکنید، مانند روغن موتور خراب می شود و خاصیت روان کنندگی و تمیز کنندگی خود را از دست می دهد. این منجر به دماهای بالا، تجمع لجن و اصطکاک بیش از حد می شود که می تواند به کلاچ های داخلی که دنده ها را جابجا می کند آسیب برساند.

هنگامی که مایع گیربکس شما کم است، خودروی شما فشار هیدرولیک زیادی ایجاد نمی کند که منجر به لغزش دنده می شود. لغزش دنده معمولاً به صورت عدم شتاب گیری مناسب ظاهر می شود. هنگامی که روغن گیربکس شما کم است، ممکن است متوجه شوید که وسیله نقلیه خود در حین حرکت، کند به دور موتور در دقیقه بالا می رسد.

اگر مایع وجود نداشته باشد، چرخ دنده ها نمی توانند بچرخند و بنابراین ماشین نمی تواند حرکت کند. اگر وسیله نقلیه شما به نقطه ای برسد که روغن گیربکس نداشته باشد، احتمالاً به دنبال تعمیرات گسترده یا حتی تعویض کامل گیربکس خود هستید.

به عبارت دیگر، مایع انتقال بیش از حد باعث لیز خوردن دندانه های چرخ دنده می شود.کف کردن : مایع انتقال بیش از حد پر شده باعث ایجاد کف می شود. هنگامی که کف ایجاد می شود، منجر به چندین مشکل انتقال می شود، مانند روغن کاری ناکافی، گرم شدن بیش از حد، جابجایی سخت و غیره.

با تشکر از شما برای مطالعه مقاله نکاتی درباره روغن گیربکس، امیدواریم توانسته باشیم به شما در شناخت روغن گیربکس و نکات مهم روغن گیربکس کمک کرده باشیم.برای مطالعه دیگر مقاله های ما می‌توانید از اینجا اقدام کنید.پترو تجارت گستر آرین مفتخر است در زمینه فروش روغن صنعتی ایرانی و خارجی ، انواع روغن های هیدرولیک موجود در بازار ایران و جهان ، با بهترین کیفیت و ارائه گارانتی تمام محصولاتمان ، در پیش‌برد برای داشتن حداکثر کارایی در حوزه فنی شما عزیزان یاری رسانیم.

اشتراک گذاری پست

دیدگاه (2)

  • فتاحی پاسخ

    ممنون از توضیحات خوبتون

    2023/11/24 در 20:11
    • ptgaco پاسخ

      درود، خواهش میکنم

      2023/11/26 در 09:57

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


تماس مستقیم